اشخاص حقیقی و حقوقی و تفاوت آنها

اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی عباراتی نیستند که تنها در موضوعات حسابداری از آن‌ها بشنویم بلکه این عبارات کاربردهای گسترده‌ای در بحث‌های مختلف و به خصوص بحث‌های حقوقی دارند. اگر بخواهیم دو مورد از پراستفاده‌ترین اصطلاحات حسابداری را مورد بررسی قرار دهیم باید به سراغ عبارت‌های اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی برویم. تفاوتی ندارد که موضوع مورد بحث در زمینه مالیات، بیمه، سیستم حقوق و دستمزد، شرکت‌های سهامی یا هر موضوع دیگری باشد، در نهایت نامی از این عبارات می‌شنویم. اما خیلی از افراد آشنایی با این عبارات آشنایی ندارند تا تعاریف نادرستی از این عبارات در ذهن آنان شکل گرفته.

در این مقاله قصد داریم به طور کامل در موضوع اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی توضیحات لازم را ارائه دهیم. در پایان این مقاله دانش کافی در این مورد خواهید داشت و هرجا که استفاده این عبارات را ببینید با تعریف دقیق‌تر و درست‌تری به موضوع توجه می‌کنید.

اشخاص حقیقی چه کسانی هستند؟

شخص حقیقی یعنی چه؟ شخص حقیقی که از آن می‌توان با عنوان شخص طبیعی هم نام برد، یکی از افراد جامعه است که در نوع خود دارای شخصیت بوده و با اتکا به فردیت خود دارای حقوق و البته تکالیفی است. هر فرد انسان یک شخصیت حقیقی است. تفاوتی ندارد که این شخص کبیر باشد یا صغیر، در هر صورت این شخصیت می‌تواند حقوق و تکالیف خود را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اجرا کند. بااین‌وجود هر انسانی که در یک جامعه زندگی می‌کند دارای شخصیت حقیقی است.

*اشخاص حقیقی مدت دار هستند؟

اشخاص حقیقی مدت دار هستند، اما مدت فعالیت آن‌ها از زمان تولد آغاز می‌شود و با مرگ آن‌ها پایان می‌یابد. لازم به اشاره نیست که با مرگ یک انسان حقوق او نیز می‌میرند و او دیگر صاحب حقوق و تکالیفی نیست.

اشخاص حقوقی چه کسانی هستند؟

اما شخصیت حقوقی جلوه‌ای تجاری دارد. در بیشتر کشورهای جهان و قوانین مرتبط به این کشورها، برای هر شرکت، مؤسسه یا سازمانی، اعم از انتفاعی یا غیر انتفاعی، شخصیتی حقوقی در نظر گرفته می‌شود. شخصیتی که برای شرکت‌ها و مؤسسات در نظر گرفته می‌شود از شخصیت مالک یا شرکای یک شرکت جداست و مستقل به حساب می‌آید. این استقلال در شرکت‌های سهامی پررنگ‌تر است و در شرکت‌های کوچک و شخصی کمتر مشخص است.

قرارداد شرکت مشخص کننده شخصیت حقوقی است و این شخصیت از شرکا شخصیت جداگانه‌ای دارد. انسان برای انجام فعالیت‌های خود در طول زندگی نیاز به تشکیل اجتماع و همکاری با دیگران دارد. به دلیل پیچیدگی‌هایی که اجتماعات انسانی دارند، قانون شخصیت مستقلی برای این گروه‌ها و اجتماعات فرض می‌کند که مجموعه این افراد در کنار هم بتوانند حقوق خود را داشته باشند.

تکلیف ماهیت اشخاص حقوقی چیست؟

ماهیت اشخاص حقوقی مدتی طولانی است که مورد بحث قرار گرفته و می‌گیرد. برخی از حقوق دانان معتقدند شخصیت حقوقی عملاً وجود ندارد و تنها اشخاص طبیعی (حقیقی) هستند که می‌توانند حقوق و وظایفی برای خود متصور شوند. آن‌ها معتقدند مالکیت اموال انواع زیادی دارد و یکی از آن‌ها مالکیت اشتراکی است. این دسته از افراد ماهیت اشخاص حقوقی را این‌طور می‌بینند که شخصیت حقوقی در واقع جمعی از حقوق مالکین در یک چیز است که اصول حقوقی مخصوصی هم برای آن قرار می‌گیرد.

تفاوت اشخاص حقیقی و حقوقی

فرق حقیقی و حقوقی در چیست؟ اشخاص حقیقی و حقوقی چند تفاوت مشخص دارند که با توجه به این تفاوت‌ها شما می‌توانید به راحتی بین هویت آنها تمایز قائل شوید. در قسمت زیر به چند مورد از تفاوت‌های این دو شخصیت از نظر قانونی اشاره کرده‌ایم:

·      اشخاص حقیقی آدرس مشخصی برای زندگی دارند اما شرکت‌های حقوقی در مجموعه‌ای از قراردادهای مختلف و همچنین دفاتر و اسناد مربوط به شرکت حضور دارند.

·      اشخاص حقیقی با مرگ از بین می‌روند و تمام حقوق خودشان را از دست می‌دهند. اما اشخاص حقوقی با مرگ هیچ فردی از بین نمی‌روند و همچنان به حیات خودشان ادامه می‌دهند.

·      اشخاص حقیقی دارای جسم و ماهیت طبیعی هستند اما اشخاص حقوقی فرضی و اعتباری هستند و بر اساس قراردادها شرکت می‌گیرند و منحل می‌شوند.

·      حقوق و تکالیف افراد حقیقی و حقوقی متفاوت است.

ارسال یک نظر

جدیدتر قدیمی تر