در هر جامعه با درنظرداشت پیشرفت های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی ... برای برخی از مواد قانون خلٲ ایجاد می شود، و یا اینکه نظر به ایجابات زمان نیاز می شود تا قوانین جدید وضع گردد، چگونگی وضع این قوانین در ابتدا خیلی ساده است، اما در مرحله اجرا با مشکلات زیادیِ روبرو می شوند که نیاز به تعدیل، حذف و ایزاد برخی آن مواد امر ضروری پنداشته می شود.
افغانستان نیز تا اکنون بهترین قوانین را در زمینه های مختلف طرح، تصویب و به دست نشر سپرده است که نمی توان از برخی مواد آن که خلا و نواقص دارد چشم پوشی کرد و نیاز مبرم است تا در اصلاح آن اقدامات جدی روی دست گرفته شود.
در بیشترین موارد دیده شده است که جمله ی « افغانستان کجا قانون دارد» به یک ضرب المثل عامیانه تبدیل گردیده است، در حالیکه از ابتدا تا اکنون این کشور بهترین قوانین را در سطح منطقه داشته است.
«تطبیق یکسان قانون بالای همه» می تواند برای مردم این ذهنیت را بدهد که افغانستان دارای قوانین در عرصه های مختلف است و هیچ فردی در صورت نقض آن نمی تواند از فلتر قوانین بدون مجازات عبور کند. قبل ها شاهد بودیم که قانون بالای زورمندان تطبیق نشد و این سبب دوری مردم از نهادهای عدلی و قضایی گردید.
خوشبختانه در این اواخر دریچه ی امید به سوی نهادهای عدلی و قضایی به شمول برخی از ماموران امنیتی گشوده شده است، هرچند زورمندان تلاش می کنند تا به نحوی فضای حاکم را به نفع خود سوق دهند و با براندازی حرف های قومی، سمتی و زبانی احساسات مردم را جریحه دار سازند تا خود بتوانند از تطبیق قانون فرار نمایند ولی مردم فریب این حرف ها را نخواهند خورد و از سوی هم کسانی اند که با عشق به وطن و خدمت صادقانه زیربار این حرف ها نرفته و قانون را الزاما بالای شان تطبیق خواهند کرد.
پس چه بهتر است همه با هم بگویم « افغانستان بهترین قوانین را دارد» و در کنار مسوولان که این قوانین را طور یکسان بالای همه تطبیق می کنند میاستیم و فریب زورمندان را به بهانه های قومی، زبانی، مذهبی و سمتی نخواهیم خورد.